Darmowa wysyłka przy zamówieniach
powyżej 150zł.
mindful-eating

Uważne jedzenie (mindful eating) – na czym polega?

Obecne czasy to szybki pęd życia, załatwianie spraw w pośpiechu, natłoku codziennych zobowiązań i cała masa stresu. Nic zatem dziwnego, że w tym wszystkim zdarza się traktować po macoszemu spożywanie posiłków – jemy pośpiesznie, bez refleksji, często zajadając emocje i inne potrzeby. Tymczasem warto zatrzymać się na chwilę, także w kwestii nawyków żywieniowych, o czym mówi popularne pojęcie „mindful eating” (dosł. „uważnego jedzenia”). Dlaczego warto praktykować uważność w jedzeniu? 

Mindful eating – co to oznacza?

Mindful eating, czyli uważne jedzenie, to praktyka świadomego spożywania posiłków z całkowitym skupieniem się na nich w danej chwili. Uważny sposób jedzenia polega na zwróceniu maksymalnej uwagi na właściwościach żywności – jej smaku, zapachu, konsystencji, struktury – oraz delektowaniu się posiłkiem bez pośpiechu. Chodzi także o dokładność w przeżuwaniu każdego kęsa, przez co możemy łatwiej kontrolować wielkość porcji i stwierdzić, że jesteśmy już najedzeni. Uważność w jedzeniu pomoże również przyjrzeć się bodźcom wywołującym chęć zjedzenia czegoś, gdy nie odczuwamy głodu, przez co poradzenie sobie z zachciankami i rozróżnienie ich od właściwych potrzeb okaże się łatwiejsze.

Korzyści z uważnego jedzenia

Uważność w jedzeniu przynosi szereg pozytywów. Przede wszystkim, skupiając się na samym posiłku podczas konsumpcji, zdobywamy większą kontrolę nad budowaniem relacji z żywnością – kończąc posiłek w uczuciu sytości, mamy wpływ na ilość spożywanego jedzenia. Poprzez skupienie uwagi na posiłku łatwiej jest także kontrolować masę ciała, przez co mindful eating uznaje się za pomocną strategię w kuracjach odchudzających czy nawet zaburzeniach odżywiania. Uważne jedzenie ma również pozytywny wpływ na procesy trawienne, ponieważ powolne żucie potraw sprawia, że dokładniej rozdrobniony pokarm jest szybciej i sprawniej trawiony, co przekłada się także na zmniejszenie wzdęć i uczucia ciężkości po jedzeniu. Dzięki temu mindful eating dobrze sprawdza się u osób borykających się z refluksem czy problemami trawiennymi. 

W celu poprawy pracy układu pokarmowego i wzmocnienia odporności warto także wspomóc się preparatami oczyszczającymi organizm z toksyn i stymulującymi metabolizm. Takim produktem jest Detox – suplement diety oparty o naturalne składniki wspierające odtruwanie narządów wewnętrznych, usuwanie nadmiaru wody oraz wsparcie trawienia i odporności. Ekstrakty z kurkumy, czarnego pieprzu i ostropestu plamistego pomagają zniwelować zmęczenie, poprawić procesy trawienia oraz pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej. 

Jak jeść uważnie, czyli mindful eating w praktyce

Oto kilka porad na drodze zmiany nawyków w kwestii uważnego jedzenia:

  • zanim zaczniesz jeść, zastanów się, czy faktycznie twój organizm tego potrzebuje – zwróć uwagę na towarzyszące ci emocje, takie jak rzeczywiste odczuwanie głodu lub traktowanie posiłku jako formy nagrody albo pocieszenia;
  • usuń rozpraszacze – wycisz telefon, wyłącz radio i telewizor, zamknij laptopa, nie czytaj gazety czy książki; to pora posiłku i na tym masz się skupić;
  • bądź dla siebie wyrozumiały – odczuj też wdzięczność za fakt, że masz na talerzu jedzenie;
  • skup uwagę na posiłku – zauważ jego cechy (strukturę, wygląd, zapach, konsystencja) i daj sobie chwilę na zapoznanie z nimi;
  • kontroluj wielkość porcji – nie musisz od razu napełniać całego talerza, nałóż sobie tyle, ile uznasz za stosowne; nie podjadaj też w trakcie gotowania;
  • jedz powoli i bez pośpiechu – daj sobie czas na powolne przeżuwanie każdego kęsa, celebruj moment posiłku;
  • w trakcie jedzenia i po skończonym posiłku zastanów się, jak się czujesz – jestem najedzony? Czy zaspokoiłem/-am swoje potrzeby?

Choć nauka uważnego jedzenia może wydawać się początkowo trudna i abstrakcyjna, warto spróbować od małych kroków, takich jak np. jeden powolny posiłek w ciągu dnia. Warto jednak trochę zwolnić tempo życia, skupić się na spożywanym jedzeniu i własnych emocjach. Dzięki temu odczujemy większą radość z jedzenia, a nasza relacja z żywnością i ciałem ulegnie poprawie. 

Bibliografia:

https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/uwazne-jedzenie-teoria-i-praktyka/
https://dietetycy.org.pl/uwazne-jedzenie-mindful-eating/

http://mindful.com.pl/artykuly/mindful-eating-czyli-uwazne-jedzenie/

https://www.apo-discounter.pl/blog/vademecum/mindful-eating-uwazne-jedzenie-w-teorii-i-praktyce

https://drlifestyle.pl/psychodietetyka/co-to-jest-mindful-eating

Przeczytaj również

Zaburzenia trawienne zdarzają się osobom w każdym wieku i mogą mieć szereg różnych przyczyn. Ten dyskomfort (bywa, że codzienny) może być również objawem poważnych chorób, takich jak m.in. zapalenie żołądka, cukrzyca czy choroba refluksowa przełyku.

Od wieków stosowana w ajurwedzie, bakopa znana jest ze swojego korzystnego wpływu na pracę mózgu. Wspiera pamięć, koncentrację i ogólne funkcjonowanie układu nerwowego. Czym dokładnie jest Bacopa monnieri, jakie ma właściwości i czy jej stosowanie

Kurkuma to przyprawa o intensywnie żółtym kolorze, która od wieków jest wykorzystywana w kuchni indyjskiej, dodając potrawom charakterystyczny gorzki smak. Posiada także liczne właściwości zdrowotne, które są powszechnie znane w medycynie naturalnej. W dobie rosnącego

Zapisz się juz dziś!