Darmowa wysyłka przy zamówieniach
powyżej 150zł.
polifenole-czym-sa-i-za-co-odpowiadaja

Polifenole – czym są i za co odpowiadają?

Owoce i warzywa dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych składników, dzięki czemu może on odpowiednio funkcjonować. Jednymi z nich są polifenole, czyli chemiczne związki organiczne zawarte w roślinach. Mają także pozytywny wpływ zarówno na naszą urodę, jak i zdrowie. Co to właściwie są polifenole i jakie mają  właściwości zdrowotne? Gdzie znajdziemy najwięcej polifenoli i czy ich nadmiar może zaszkodzić?

Polifenole – czym są?

Nazwą „polifenole” określa się grupę organicznych związków chemicznych należących do grupy fenoli – alkoholi posiadających przynajmniej dwie grupy hydroksylowe połączone z pierścieniem aromatycznym. Polifenole bardzo powszechnie występują naturalnie w roślinach, choć można też uzyskać je syntetycznie. Składniki z rodzaju polifenoli rozróżnia się na kwasy fenolowe, stylbeny, lignany oraz flawonoidy. Te ostatnie, inaczej zwane także związkami fenolowymi, są najlepiej przebadaną grupą i jednocześnie najbardziej liczną. Związki te dzielą się m.in. na katechiny, flawony, izoflawony oraz antocyjany. Polifenole wykorzystuje się przeważnie w przemyśle spożywczym. 

Polifenole – właściwości i wpływ na zdrowie

Związki polifenolowe posiadają szereg właściwości wspierających prawidłowe funkcjonowanie roślin. Przede wszystkim pełnią rolę barwników, odpowiadając za kolor tkanek roślinnych, oraz chronią roślinę przed promieniowaniem UV. Ponadto są częścią naturalnych mechanizmów obronnych roślin, odstraszając insekty, grzyby i wirusy. Odpowiadają także za gorzki i cierpki smak, typowy np. dla jabłek czy herbaty i kawy. 

Polifenole mają również pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Uważa się, że wykazują działanie antyoksydacyjne. Co to znaczy? Antyoksydacja jest procesem, w którym dochodzi do spowolnienia reakcji utleniania danych substancji w organizmie. Dzięki temu polifenole przyczyniają się do redukcji wolnych rodników (szkodliwych w nadmiarze reaktywnych form tlenu). 

Ponadto związki polifenolowe wykazują działanie przeciwstarzeniowe, przeciwnowotworowe oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i wspomagają pracę mózgu. Nie bez znaczenia jest także korzystny wpływ polifenoli na urodę – pomagają w nawilżeniu, regeneracji oraz odbudowie skóry. 

Polifenole – w czym je znajdziemy?

Ze względu na korzyści zdrowotne źródeł polifenoli nie powinno zabraknąć w naszym jadłospisie. Warto zatem wiedzieć, w jakich produktach są obecne polifenole. Gdzie zatem ich szukać? Związki fenolowe licznie występują głównie w owocach, takich jak m.in. maliny, porzeczki, jabłka, wiśnie, morele czy winogrona. Wiele flawonoidów znajdziemy także w cebuli, zielonej herbacie, kawie, czerwonym winie czy ziarnach zbóż i nasionach roślin strączkowych. Najwięcej cennych polifenoli znajdzie się w ciemnych owocach – im ciemniejszy kolor skórki, tym lepiej.

Polifenole są również składnikami wielu suplementów diety. Dobrym przykładem takiego produktu jest Endurance, naturalny izotonik wspierający także odporność i wytrzymałość organizmu. Zawarte w składzie ekstrakty z winogron i skórek jabłek (95% polifenoli) wspierają prawidłowe ciśnienie krwi. Endurance pozytywnie wpływa także na utrzymanie metabolizmu energetycznego w równowadze oraz zmniejsza znużenie i zmęczenie po intensywnym treningu. 

Czy nadmiar polifenoli może szkodzić?

Choć polifenole to cenne substancje niosące korzyści zdrowotne, należy jednak zachować umiar w ich spożywaniu. Nadmiar związków polifenolowych może przyczynić się do m.in. obniżenia poziomu żelaza we krwi, biegunek, owrzodzenia ust lub ciemniejszego koloru moczu. Mówi się też, że niektóre związki polifenolowe występujące np. w cytrusach mogą wchodzić w interakcję z przyjmowanymi lekami. Warto zatem rozważnie włączyć źródła polifenoli do swojej diety, nie przekraczając powszechnie zalecanych pięciu dziennych porcji warzyw i owoców, aby zachować organizm w dobrym zdrowiu.

 

Bibliografia:

  1. Mitek, M. Gasik, A., Polifenole w żywności. Właściwości przeciwutleniające, czas. Przemysł Spożywczy, 2007, T. 61, nr 9, str. 36-39, wyd. SIGMA-NOT
  2. inż. Anna Sadowska, Prof. dr hab. Franciszek Świderski, Mgr inż. Rita Kromołowska, Polifenole – źródło naturalnych przeciwutleniaczy, czas. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, wyd. Wyższa Szkoła Menadżerska, 1/2011
  3. Anna Parus, Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasów fenolowych, Postępy Fitoterapii 1/2013, s. 48-53
  4. Koszowska A., Dittfeld A., Puzoń-Brończyk A. i inni (2013). Polifenole w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Postępy Fitoterapii 4/2013, s. 263-266,
  5. Jeszka M., Flaczyk E., Kobus-Cisowska J., Dziedzic K., 2010. Związki fenolowe – charakterystyka i znaczenie w technologii żywności. Nauka Przyr. Technol. 4, 2, #19,
  6. Majewska M., Czeczot H. (2009). Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Farmacja Polska tom 65, nr 5, s. 369-377.

Przeczytaj również

Kurkuma to przyprawa o intensywnie żółtym kolorze, która od wieków jest wykorzystywana w kuchni indyjskiej, dodając potrawom charakterystyczny gorzki smak. Posiada także liczne właściwości zdrowotne, które są powszechnie znane w medycynie naturalnej. W dobie rosnącego

Odporność organizmu to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, warto zadbać o wzmocnienie układu immunologicznego. Jakie działania podjąć, by uniknąć częstych przeziębień? Oto sprawdzone metody

Mózg to nie tylko ośrodek układu nerwowego, ale i najważniejszy narząd naszego organizmu. Odpowiada za pamięć, koncentrację, funkcje poznawcze i emocje. Prawidłowo działający mózg jest zatem niezbędny do wykonywania codziennych czynności oraz zachowania ogólnego zdrowia.

Zapisz się juz dziś!