Ostatnie badania pokazują zależność między wysyceniem witaminą C a przebiegiem infekcji SARS-CoV-2. Amerykańska praca* podpowiada, że infekcjom wirusowym towarzyszy wysoki stres oksydacyjny, który uszkadza komórki i tkanki, co prowadzi do niewydolności wielu narządów. Witamina C, która ma silne działanie antyoksydacyjne, redukuje uszkodzenia tkanek i mobilizuje organizm do reakcji obronnej.
Suplement diety IMMUNITY to wyjątkowa formuła aż 18 substancji aktywnych, oparta na opatentowanych składnikach i standaryzowanych ekstraktach. Zawiera dzienne dawki najważniejszych witamin i minerałów, które zostały skomponowane tak, by działały synergiczne. IMMUNITY wpływa kompleksowo na układ odpornościowy, hormonalny, nerwowy i krwionośny. To suplement w 100% naturalny i odpowiedni dla wegan.
1. Opatentowana witamina C
Nutra-C® to wyjątkowa substancja z kilku powodów. Jest standaryzowana aż na 70% witaminy C. Wykazuje większą biodostępność niż zwykła witamina C, co oznacza, że jej stężenie we krwi jest znacznie wyższe. Ma lepszą retencję, czyli utrata witaminy wraz z moczem jest dużo mniejsza. Jest łagodna dla żołądka nawet w dużych ilościach. W dziennej dawce IMMUNITY znajduje się aż 250% referencyjnej dawki witaminy C dla dorosłych.
2. Bioflawonoidy + rutyna
Działanie Nutra-C® jest dodatkowo wspierane przez ekstrakt z dzikiej róży, również standaryzowany na 70% witaminy C, bogaty w polifenole pomagające łagodzić objawy wirusowych zakażeń i wzmacniające stawy. Z kolei rutyna uszczelnia i zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych i spowalnia utlenianie witaminy C. W składzie IMMUNITY znajduje się również ekstrakt z pomarańczy gorzkiej, który jest bogatym źródłem bioflawonoidów cytrusowych. To naturalne sub- stancje, które zmniejszają stany zapalne, także te wywołane burzą cytokinową, i chronią układ sercowo-naczyniowy.
3. Witamina D dla wegan
W przyrodzie występują dwie odmiany witaminy D: witamina D2, którą znajdziemy w produktach roślinnych, i D3, która dużo częściej występuje w produktach zwierzęcych. Do niedawna weganie mogli korzystać jedynie z suplementów zawierających witaminę D2, bo producenci pozyskiwali ją z pieczarek uprawianych w świetle o odpowiedniej długości fali (280-315 nm). Witaminę D3 pozyskiwano najczęściej z lanoliny – wosku, który powstaje w trakcie obróbki owczej wełny, dlatego była dla wegan nie do zaakceptowania. Niestety, witamina D2 jest dużo gorzej przyswajalna przez organizm. Wyniki badań pokazały, że stosując taką samą ilość D2 i D3, dużo lepsze rezultaty uzyskamy, stosując witaminę pochodzenia zwierzęcego – stężenie witaminy D we krwi było aż o 87% wyższe przy suplementacji podtypem D3. Na szczęście w suplementach nowej generacji można już znaleźć witaminę D3 pochodzenia wegańskiego. W IMMUNITY znajduje się Vita-Algae D® – certyfikowana i opatentowana witamina D3 pochodząca z alg morskich, która charakteryzuje się świetną przyswajalnością.
4. Najlepsza witamina K
Czyli podtyp MK7. To naturalna witamina, pochodząca z fermentacji bakterii Bacillus Subtillis Natto, której działanie zostało udokumentowane przez Europejską Agencję do spraw Żywności. MK7 poza tym, że wspiera działanie witaminy D we wzmacnianiu układu odpornościowego, to gromadzi się w ścianach tętnic i kościach, przyczyniając się w znacznym stopniu do ich wzmocnienia.
5. Opatentowany selen i cynk
Selen jest pierwiastkiem bardzo ważnym dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy – wspiera produkcję tych hormonów, które odpowiadają za prawidłowy metabolizm. Dodatkowo stymuluje układ odpornościowy i zwalcza wolne rodniki. Działanie opa- tentowanej formuły Selenium SeLECT® zostało potwierdzone w licznych badaniach klinicznych. Z kolei cynk jest niezbędny do prawidłowej pracy trzustki i odpowiedniego wydzielania insuliny, ale przede wszystkim bierze udział w mineralizacji kości i regeneracji tkanek. Niedobór cynku u mężczyzn może skutkować obniżonym poziomem testosteronu i produkcją spermy gorszej jakości.
6. Kompleks witamin grupy B
Ich wpływu na działanie układu nerwowego, hormonalnego i krwionośnego nie sposób przecenić. Większość witamin z grupy B przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Np. kwas foliowy, czyli witamina B9, odgrywa ważną rolę w syntezie neuroprzekaźników, bierze udział w dojrzewaniu czerwonych krwinek i wpływa na zaburzenia płodności u kobiet. Tiamina wspomaga prawidłową pracę serca, ryboflawina poprawia wzrok, niacyna pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychicznych, a biotyna poprawia stan włosów i paznokci.
IMMUNITY nie tylko zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na najważniejsze witaminy i składniki mineralne. Jego skład został opracowany tak, by poszczególne substancje potęgowały wzajemnie swoje działanie. Dzięki temu IMMUNITY wpływa kompleksowo na układ odpornościowy, hormonalny, nerwowy i krwionośny.
*Badanie: https://www.ncbi.nlm.nih. Gov/pmc/articles/pmc7553131/