Chrom zapewnia odpowiednią aktywność enzymów, stabilizuje RNA, bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, ma wpływ na krzepliwość krwi. Jeżeli w Twojej diecie królują produkty wysoko przetworzone, możesz potrzebować suplementu.
Chrom – pierwiastek występujący we wszystkich tkankach organizmu. Niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ustroju, zapewnia odpowiednią aktywność enzymów, występuje w kwasie rybonukleinowym (RNA), stabilizując jego strukturę, najprawdopodobniej odgrywa także rolę w metabolizmie związków tłuszczowych oraz białek, obserwuje się jego zaangażowanie w proces krzepnięcia krwi.
Niedobory chromu stanowią zagrożenie przede wszystkim dla osób stosujących dietę opartą o produkty o wysokim stopniu przetworzenia (gł. produkty oczyszczone, produkowane z białej mąki i ryżu, żywność typu instant). Zaobserwowano, ze deficyty chromu przyjmowanego wraz z pożywieniem mogą skutkować rozwojem zaburzeń gospodarki glukozowo-insulinowej, wzrostem stężenia cholesterolu, maksymalizacją ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2. Poprzez upośledzenie metabolizmu aminokwasów deficyty chromu mogą zwiększać ryzyko występowania i zaostrzenia zmian miażdżycowych.
Niekontrolowana, nadmierna podaż tego pierwiastka może, podobnie jak jego niedobór, okazać się niebezpieczna. Obserwuje się, że hiperalimentacja chromem może prowadzić do rozwoju choroby wrzodowej, zapalenia skóry oraz dysfunkcją wątroby i nerek.
Naturalnie obfitujące w chrom, pośród produktów spożywczych, są: produkty pełnoziarniste, drożdże, grzyby, orzechy, zarodki zbożowe, a także przyprawy (m.in. goździki).
Dotychczasowe doniesienia naukowe pozwalają domniemywać, że suplementacja chromu może przyczyniać się do poprawy zdrowia osób dotkniętych zaburzeniami tolerancji glukozy, cukrzycą lub zespołem metabolicznym. W suplementach diety maksymalna dopuszczalna dawka chromu wynosi 200 mcg.
Źródła:
https://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/stanowisko-komitetu-nauki-o-zywieniu-czlowieka-polskiej-akademii-nauk-w-sprawie-stosowania-przez-osoby-dorosle-suplementow-diety-zawierajacych-witaminy-i-skladniki-mineralne?lang=pl
https://web.archive.org/web/20200709094447id_/https://www.ptfarm.pl/download/?file=File%2FFarmacja+Polska%2F2019%2F4%2F06_OG_Chrom_n.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30855110/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7192664/