Bo intensywny wysiłek fizyczny wywołuje stany zapalne i powtarzające się epizody niedokrwienia jelit, co na dłuższą metę skutkuje IBS, czyli zespołem nadwrażliwego jelita. Jednak probiotyk probiotykowi nierówny. Jest tylko jeden na tyle przebadany szczep, o którym z całą pewnością możemy powiedzieć, że działa. To Bacillus coagulans MTCC 5856.
Sczep bakterii Bacillus coagulans MTCC 5856 jako jedyny ma zatwierdzone oświadczenia zdrowotne dotyczące leczenia bólu wywołanego zespołem nadwrażliwego jelita. Badania kliniczne pokazały, że działa zarówno w przypadku biegunek, jak i zaparć, również skutecznie eliminując gazy. Normalizuje pracę jelit, zmniejsza ból brzucha wywołany IBS, poprawia stan mikrobiomu i dodatkowo łagodzi stany zapalne stawów.
1. Szczep wyjątkowo wytrzymały
Z probiotykami jest ten problem, że wykazują działanie w warunkach laboratoryjnych, a w organizmie człowieka już nie. Dlaczego? Bo są bardzo wrażliwe na kwasy i najzwyczajniej giną w kwaśnym środowisku żołądka. Są także wrażliwe na temperaturę, dlatego większość probiotyków trzeba przechowywać w lodówce. Bacillus coagulans MTCC 5856 potrafi przetrwać w temperaturze pokojowej i jest bardzo odporny na niesprzyjające warunki pH – dociera przez żołądek do jelit i dopiero tam zaczyna działać.
2. Probiotyk nie pochodzi z mleczarni
Jego wytrzymałość bierze się m.in. stąd, że Bacillus coagulans MTCC 5856 to nie bakterie, tylko probiotyczne zarodniki. Są to nieaktywne formy życia w stanie spoczynku, które potrafią przetrwać w trudnych warunkach. Składają się głównie z powłok ochronnych DNA i mają wdrukowany jego mechanizm. Inne gatunki Bacillusa na stałe zamieszkują nasze jelita, dlatego gdy dotrą tam zarodniki MTCC 5856, bakterie rozpoznają je jako swoje i przyjmują do swojej kolonii. Zarodniki wzbogacają w ten sposób mikrobiom, wzmacniają go i pomagają eliminować patologiczne szczepy bakterii. Dzięki temu, że probiotyk ten nie ma nic wspólnego z mlecznymi kulturami bakterii, może być stosowany przez wegan.
3. Odporny na działanie antybiotyków
Zarodnikowa forma probiotyku ma jeszcze tę zaletę, że jest odporna na działanie antybiotyków, dlatego skuteczniej niż klasyczne probiotyki przywraca prawidłowy mikrobiom jelit po kuracji antybiotykami. Bacillus coagulans MTCC 5856 bardzo skutecznie modulują cytokiny – obniżają poziom cytokin zapalnych, a podwyższają poziom przeciwzapalnych, stymulując tak działanie układu immunologicznego.
4. Działa w kilku kierunkach
Oprócz łagodzenia objawów IBS, wzbogacania mikrobiomu i odporności, ten probiotyk bierze udział w naprawie nabłonka jelit, uszczelniąc barierę krew – jelito. Dzięki temu, że moduluje cytokiny, wpływa również na regenerację stawów. Przeprowadzono badania kliniczne, w których wykazano, że Bacillus coagulans MTCC 5856 łagodzi stan zapalny, zmniejsza ból i zwiększa zdolność chodzenia większą o ponad 3 km.
5. Jaka dawka jest skuteczna?
W przypadku probiotyków opartych na bakteriach określanie dawki jest bez sensu, bo i tak większość z nich ginie w żołądku. W przypadku jego zarodnikowej formy przebadana i skuteczna dzienna dawka to 2 miliardy CFU, czyli tyle, ile zawierają dwie kapsułki suplementu GUT.
GUT zawiera jeszcze inne wyjątkowe składniki
Opatentowany kompleks enzymów
W skład Digezyme® wchodzi pięć enzymów trawiennych (amylaza, celulaza, lipaza, laktaza i proteaza), dzięki którym trawienie jest szybsze, a składniki lepiej wchłaniane. Dodatkowo bromelaina – enzym z łodygi ananasa – ułatwia trawienie białek.
Prebiotyki odżywiające mikrobiom
Inulina-Orafti to pochodzący z cykorii błonnik, który nie jest trawiony przez enzymy i stanowi doskonałą pożywkę dla bakterii jelitowych. Poprawia też perystaltykę jelit.
Standaryzowany ekstrakt z lukrecji
Pomaga w regeneracji błon śluzowych żołądka i jelit. Ma silne właściwości antyoksydacyjne. Poprawia komfort trawienny u osób z wrażliwym układem pokarmowym.
Standaryzowany ekstrakt z czarnego pieprzu
I to standaryzowany aż na 95% piperyny. Ekstrakt został opatentowany przez amerykańską firmę Sabinsa. Główną zaletą piperyny jest zwiększanie wchłanialności innych substancji czynnych. Poza tym, piperyna aktywizuje enzymy trawienne i pomaga oczyścić wątrobę.