Darmowa wysyłka przy zamówieniach
powyżej 150zł.
Dieta dla mózgu – co jeść, aby poprawić pamięć i koncentrację?

Dieta dla mózgu – co jeść, aby poprawić pamięć i koncentrację?

Mózg to nie tylko ośrodek układu nerwowego, ale i najważniejszy narząd naszego organizmu. Odpowiada za pamięć, koncentrację, funkcje poznawcze i emocje. Prawidłowo działający mózg jest zatem niezbędny do wykonywania codziennych czynności oraz zachowania ogólnego zdrowia. Jak więc poprawić pracę mózgu za pomocą diety? Jakie witaminy i składniki wspierają pamięć i koncentrację? Co warto jeść na poprawę pamięci?

Dieta dla mózgu – dlaczego jest ważna?

Wpływ diety na mózg jest obszarem badań z zakresu dietetyki i żywienia, który cieszy się dużym zainteresowaniem. Wykazują one, że odpowiednie żywienie ma niebagatelne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dotyczy to zarówno jego zdolności do przetwarzania informacji, jak i kreatywności oraz zapamiętywania. Dzięki sprawnemu mózgowi lepiej wykonujemy codzienne czynności –  uczymy się i pracujemy, polepszają się także nasze zdolności intelektualne i emocjonalne. Sprawia to, że nie tylko jesteśmy bardziej efektywni, ale też przede wszystkim zdrowsi. Dieta dobra dla mózgu to zatem klucz do utrzymania go w formie i kondycji. Odpowiednie żywienie pomoże także w zapobieganiu demencji i innym zaburzeniom neurologicznym. 

Co jeść na pamięć i koncentrację?

Co zatem dobrze wpływa na pracę mózgu? Układ nerwowy jest wspierany przez kilka istotnych składników odżywczych i produktów spożywczych. W codziennej diecie na pamięć warto zatem uwzględnić:

  • kwasy tłuszczowe omega-3 – znajdziemy je m.in. w tłustych rybach morskich (np. makreli, łososiu i śledziach), orzechach włoskich i olejach roślinnych; wielonasycone kwasy tłuszczowe są pomocne w poprawie funkcji poznawczych, działają też przeciwzapalnie i usprawniają myślenie;
  • białko (zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego) – to ważny składnik poprawiający pamięć i koncentrację;
  • antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze – chronią mózg przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzają komórki mózgowe i przyspieszają procesy starzenia; znajdziemy je głównie w owocach jagodowych, gorzkiej czekoladzie, szpinaku, brokułach; 
  • witaminy z grupy B (B6, B9, B12), witamina D i minerały (żelazo, cynk, magnez) – wspomniane witaminy i minerały to nieodzowny element sprawnego funkcjonowania układu nerwowego, wspierając procesy metaboliczne mózgu; można je znaleźć m.in. w  orzechach (lub w razie potrzeby suplementować), owocach morza, nasionach dyni, nabiale, jajach i produktach pełnoziarnistych.

Inne składniki ważne w odżywianiu mózgu oraz poprawiające pamięć i koncentrację to także błonnik, kofeina (choć trzeba uważać na jej nadmiar) i lecytyna. Pomagają w utrzymaniu poziomu energii potrzebnej mózgowi do działania i wspierają pracę neuroprzekaźników, odpowiadających za pamięć oraz poprawiają uwagę i koncentrację. 

Wsparcie pracy mózgu można uzyskać również poprzez suplementację. Istotne jest, aby sięgać po preparaty bazujące na naturalnych składnikach. Takim produktem jest Focus – naturalny suplement wspierający pamięć i koncentrację. Zawiera ekstrakty z szałwii lawendolistnej i lekarskiej, które pomagają utrzymać poziom skupienia oraz działają kojąco na gardło. Składniki takie jak bakopa drobnolistna i miłorząb japoński wspierają wydajność mózgu i jego funkcje poznawcze. 

Nieodpowiedni pokarm dla mózgu, czyli czego unikać? 

Skoro już wiemy, czym żywi się mózg, dobrze jest poznać szkodzące mu produkty. Przede wszystkim należy ograniczyć żywność wysokoprzetworzoną, która obniża zdolności poznawcze i koncentrację. Nadmiar cukru oraz tłuszczów nasyconych i trans także spowoduje problemy ze skupieniem, nastrojem i sercem. Nie zaszkodzi też unikać nadmiernych ilości alkoholu i nikotyny. Dieta dobra dla naszego mózgu i ogólnie zdrowia to także odpowiedni poziom nawodnienia, dlatego warto też pić dużo wody, by zadbać gospodarkę wodną organizmu.

Bibliografia:

Mózg to nie tylko ośrodek układu nerwowego, ale i najważniejszy narząd naszego organizmu. Odpowiada za pamięć, koncentrację, funkcje poznawcze i emocje. Prawidłowo działający mózg jest zatem niezbędny do wykonywania codziennych czynności oraz zachowania ogólnego zdrowia. Jak więc poprawić pracę mózgu za pomocą diety? Jakie witaminy i składniki wspierają pamięć i koncentrację? Co warto jeść na poprawę pamięci?

Dieta dla mózgu – dlaczego jest ważna?

Wpływ diety na mózg jest obszarem badań z zakresu dietetyki i żywienia, który cieszy się dużym zainteresowaniem. Wykazują one, że odpowiednie żywienie ma niebagatelne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dotyczy to zarówno jego zdolności do przetwarzania informacji, jak i kreatywności oraz zapamiętywania. Dzięki sprawnemu mózgowi lepiej wykonujemy codzienne czynności –  uczymy się i pracujemy, polepszają się także nasze zdolności intelektualne i emocjonalne. Sprawia to, że nie tylko jesteśmy bardziej efektywni, ale też przede wszystkim zdrowsi. Dieta dobra dla mózgu to zatem klucz do utrzymania go w formie i kondycji. Odpowiednie żywienie pomoże także w zapobieganiu demencji i innym zaburzeniom neurologicznym. 

Co jeść na pamięć i koncentrację?

Co zatem dobrze wpływa na pracę mózgu? Układ nerwowy jest wspierany przez kilka istotnych składników odżywczych i produktów spożywczych. W codziennej diecie na pamięć warto zatem uwzględnić:

  • kwasy tłuszczowe omega-3 – znajdziemy je m.in. w tłustych rybach morskich (np. makreli, łososiu i śledziach), orzechach włoskich i olejach roślinnych; wielonasycone kwasy tłuszczowe są pomocne w poprawie funkcji poznawczych, działają też przeciwzapalnie i usprawniają myślenie;
  • białko (zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego) – to ważny składnik poprawiający pamięć i koncentrację;
  • antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze – chronią mózg przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzają komórki mózgowe i przyspieszają procesy starzenia; znajdziemy je głównie w owocach jagodowych, gorzkiej czekoladzie, szpinaku, brokułach; 
  • witaminy z grupy B (B6, B9, B12), witamina D i minerały (żelazo, cynk, magnez) – wspomniane witaminy i minerały to nieodzowny element sprawnego funkcjonowania układu nerwowego, wspierając procesy metaboliczne mózgu; można je znaleźć m.in. w  orzechach (lub w razie potrzeby suplementować), owocach morza, nasionach dyni, nabiale, jajach i produktach pełnoziarnistych.

Inne składniki ważne w odżywianiu mózgu oraz poprawiające pamięć i koncentrację to także błonnik, kofeina (choć trzeba uważać na jej nadmiar) i lecytyna. Pomagają w utrzymaniu poziomu energii potrzebnej mózgowi do działania i wspierają pracę neuroprzekaźników, odpowiadających za pamięć oraz poprawiają uwagę i koncentrację. 

Wsparcie pracy mózgu można uzyskać również poprzez suplementację. Istotne jest, aby sięgać po preparaty bazujące na naturalnych składnikach. Takim produktem jest Focus – naturalny suplement wspierający pamięć i koncentrację. Zawiera ekstrakty z szałwii lawendolistnej i lekarskiej, które pomagają utrzymać poziom skupienia oraz działają kojąco na gardło. Składniki takie jak bakopa drobnolistna i miłorząb japoński wspierają wydajność mózgu i jego funkcje poznawcze. 

Nieodpowiedni pokarm dla mózgu, czyli czego unikać? 

Skoro już wiemy, czym żywi się mózg, dobrze jest poznać szkodzące mu produkty. Przede wszystkim należy ograniczyć żywność wysokoprzetworzoną, która obniża zdolności poznawcze i koncentrację. Nadmiar cukru oraz tłuszczów nasyconych i trans także spowoduje problemy ze skupieniem, nastrojem i sercem. Nie zaszkodzi też unikać nadmiernych ilości alkoholu i nikotyny. Dieta dobra dla naszego mózgu i ogólnie zdrowia to także odpowiedni poziom nawodnienia, dlatego warto też pić dużo wody, by zadbać gospodarkę wodną organizmu.

Bibliografia:

  1. Sue Radd-Vagenas, Shantel L Duffy, Sharon L Naismith, Bruce J Brew, Victoria M Flood, Maria A Fiatarone Singh, Effect of the Mediterranean diet on cognition and brain morphology and function: a systematic review of randomized controlled trials, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 107, Issue 3, March 2018, Pages 389–404, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqx070
  2. Mind diet – what we know about its effectiveness. Wieczorowska-Tobis K., Suwalska A., Postępy Diet w ger i ger. 2016, 1:5-8.
  3. World Health Organization. (‎2022)‎. Optimizing brain health across the life course: WHO position paper. World Health Organization, https://www.who.int/publications/i/item/9789240054561.
  4. Power, R., Nolan, J. M., Prado-Cabrero, A., Roche, W., Coen, R., Power, T., & Mulcahy, R. (2022). Omega-3 fatty acid, carotenoid and vitamin E supplementation improves working memory in older adults: A randomised clinical trial. Clinical Nutrition, 41(2), 405-414.
  5. Bryszkowska, K. (2023). Mózg na talerzu, czyli o wpływie diety na rozwój choroby Alzheimera. Tutoring Gedanensis, 8(2).
  6. Carrera, I., Martínez, O., & Cacabelos, R. (2019). Neuroprotection with natural antioxidants and nutraceuticals in the context of brain cell degeneration: the epigenetic connection. Current Topics in Medicinal Chemistry, 19(32), 2999-3011.
  7. Kalt, W., Cassidy, A., Howard, L. R., Krikorian, R., Stull, A. J., Tremblay, F., & Zamora-Ros, R. (2020). Recent research on the health benefits of blueberries and their anthocyanins. Advances in Nutrition, 11(2), 224-236.

Przeczytaj również

Kurkuma to przyprawa o intensywnie żółtym kolorze, która od wieków jest wykorzystywana w kuchni indyjskiej, dodając potrawom charakterystyczny gorzki smak. Posiada także liczne właściwości zdrowotne, które są powszechnie znane w medycynie naturalnej. W dobie rosnącego

Odporność organizmu to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, warto zadbać o wzmocnienie układu immunologicznego. Jakie działania podjąć, by uniknąć częstych przeziębień? Oto sprawdzone metody

Układ immunologiczny jest pierwszą linią obrony przed patogenami – bakteriami i wirusami. To złożony system, który wymaga wsparcia ze strony odpowiedniego stylu życia, diety i suplementów. Wzmocniona odporność może pomóc w uniknięciu chorób, przyspieszyć powrót

Zapisz się juz dziś!