Darmowa wysyłka przy zamówieniach
powyżej 150zł.
Co jeść na lepsze trawienie?

Co jeść na lepsze trawienie?

Zaburzenia trawienne zdarzają się osobom w każdym wieku i mogą mieć szereg różnych przyczyn. Ten dyskomfort (bywa, że codzienny) może być również objawem poważnych chorób, takich jak m.in. zapalenie żołądka, cukrzyca czy choroba refluksowa przełyku. Jak ważny jest proces trawienia dla naszego zdrowia i samopoczucia? Co można jeść, aby wspomóc pracę układu trawienia i uporać się z dokuczliwą niestrawnością?

Na czym polega trawienie i jak działa?

Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej podczas wstępnej obróbki pokarmu. Wydzielana wówczas w jamie ustnej ślina wspiera formowanie gryzionego posiłku, który, obrobiony w ten sposób, trafia do żołądka. Tam jest trawiony przez kwas żołądkowy, który rozkłada białka i część węglowodanów. Następnie pokarm jest transportowany do jelita cienkiego, gdzie enzymy trawienne rozkładają go na mniejsze porcje, łatwiejsze do wchłonięcia przez kosmki jelitowe. Gdy już wszystkie składniki odżywcze z posiłku zostaną wchłonięte, jego resztki wędrują do jelita grubego – tam formowane są w masę kałową. 

Proces trawienny jest zatem bardzo złożony, a szybkość trawienia zależy od rodzaju i kaloryczności skonsumowanego jedzenia. Ile zatem trwa trawienie pokarmu? Obfite i tłuste potrawy mogą zalegać w żołądku nawet kilkanaście godzin, co dodatkowo wydłuża cały proces trawienny – przeważnie trwa on od 24 do 72 godzin. 

Co zaburza trawienie pokarmu?

Długość trawienia posiłków jest zależna od wielu czynników. Na czas trawienia wpływa głównie rodzaj pokarmu i jego kaloryczność oraz ogólnie spożywana dieta. Zbyt duża ilość produktów przetworzonych w codziennym żywieniu może zaburzać perystaltykę jelit, czyli ich ruchy. Konsekwencją zaburzeń ruchów jelitowych mogą być zaparcia i uczucie ciężkości. Również i stres jest czynnikiem zaburzającym pracę układu trawiennego, ponieważ kortyzol (tj. hormon stresu) przyczynia się do zatwardzeń i zbytniej produkcji kwasu żołądkowego. Co jeszcze ma wpływ na czas trawienia pokarmu? Pogorszenie pracy jelit i żołądka może powodować także brak ruchu, niedostateczne nawodnienie organizmu i nieregularne spożywanie posiłku oraz przyjmowanie niektórych leków. 

Jak pobudzić żołądek do pracy?

W celu poprawy trawienia i przywrócenia komfortu w układzie trawiennym warto przede wszystkim zmienić nawyki żywieniowe i styl życia. Kluczowe będzie tu pilnowanie regularności spożywanych posiłków, zadbanie o spokojne warunki do jedzenia oraz trzymanie się rutyny wieczornej i higieny snu, aby obniżyć poziom kortyzolu w organizmie. Także i aktywność fizyczna będzie miała pozytywne skutki dla trawienia – ruch wpływa na poprawę ukrwienia układu trawiennego, uwalnia endorfiny i redukuje stres. A co jeszcze poprawi trawienie żołądka i pracę jelit? Z pewnością dobrze będzie unikać zbyt tłustych posiłków, smażonych i panierowanych. 

Warto też dodawać do pokarmów różne zioła, które nie tylko poprawią smak jedzenia, ale i pomogą w trawieniu. Wsparciem dla układu trawiennego będzie też uzupełnienie codziennej diety w produkty bogate w błonnik – zapobiega on zaparciom i przyspiesza pracę jelit. 

Dietę wspomagającą trawienie można również uzupełnić poprzez odpowiednią suplementację. Skutecznym preparatem usprawniającym pracę układu trawiennego jest Gut, naturalny probiotyk na trawienie i poprawę perystaltyki jelit. Dzięki zawartości korzenia lukrecji, pieprzu czarnego i probiotycznych bakterii Gut nie tylko pomaga zniwelować uciążliwe zaparcia i wzdęcia, ale również oczyszcza wątrobę i wzmacnia system odpornościowy. 

Co jeść na lepsze trawienie? Podsumowanie

Problem zaburzeń trawienia jest dość powszechny, jednak to nie oznacza, że nie da się z nimi walczyć. Wprowadzenie odpowiednich nawyków żywieniowych takich jak zmiana diety, aktywność fizyczna czy dbanie o dobry sen jest niezbędne, aby utrzymać układ pokarmowy i cały organizm w dobrej kondycji. Warto zatem pamiętać o tym, co jest dobre na trawienie i tym samym nasze samopoczucie i komfort. Niekiedy nawet drobne modyfikacje stylu życia i diety mogą okazać się bardzo skuteczne w walce z zaburzeniami trawiennymi i przywracaniem równowagi w układzie pokarmowym. 

Bibliografia:

  1. Szczeklik (red.), Interna Szczeklika, Medycyna Praktyczna, 2023
  2. B. Larijani i in., Prevention and Treatment of Flatulence From a Traditional Persian Medicine Perspective, Iran Red Crescent Med J, 2016,
  3. J. S. Barrett, R. Burgell, A. Foley, P. R. Gibson, Management Strategies for Abdominal Bloating and Distension, Gastroenterol Hepatol (N Y), 2014.
  4. M. K. Hosseini-Asl, M. R. Mousavi, E. Taherifard, The effect of a short-term physical activity after meals on gastrointestinal symptoms in individuals with functional abdominal bloating: a randomized clinical trial, Gastroenterol Hepatol Bed Bench, 2021.
  5. Ianiro, G., Pecere, S., Giorgio, V., Gasbarrini, A., & Cammarota, G. (2016). Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. Current drug metabolism, 17(2), 187–193. https://doi.org/10.2174/138920021702160114150137
  6. Savulescu-Fiedler, I., Gurghean, A. L., & Siliste, R. N. (2022). The complex involvement of the digestive tract in human defense behavior – structural and functional arguments. Journal of medicine and life, 15(9), 1081–1089. https://doi.org/10.25122/jml-2022-0096
  7. Latif, A., Shehzad, A., Niazi, S., Zahid, A., Ashraf, W., Iqbal, M. W., Rehman, A., Riaz, T., Aadil, R. M., Khan, I. M., Özogul, F., Rocha, J. M., Esatbeyoglu, T., & Korma, S. A. (2023). Probiotics: mechanism of action, health benefits and their application in food industries. Frontiers in microbiology, 14, 1216674. https://doi.org/10.3389/fmicb.2023.1216674 

Przeczytaj również

Od wieków stosowana w ajurwedzie, bakopa znana jest ze swojego korzystnego wpływu na pracę mózgu. Wspiera pamięć, koncentrację i ogólne funkcjonowanie układu nerwowego. Czym dokładnie jest Bacopa monnieri, jakie ma właściwości i czy jej stosowanie

Kurkuma to przyprawa o intensywnie żółtym kolorze, która od wieków jest wykorzystywana w kuchni indyjskiej, dodając potrawom charakterystyczny gorzki smak. Posiada także liczne właściwości zdrowotne, które są powszechnie znane w medycynie naturalnej. W dobie rosnącego

Odporność organizmu to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, warto zadbać o wzmocnienie układu immunologicznego. Jakie działania podjąć, by uniknąć częstych przeziębień? Oto sprawdzone metody

Zapisz się juz dziś!